Ung företagsamhet har visat sig vara både populärt och lönsamt. Elever som provat på UF-företagande har större sannolikhet att starta eget företag senare i livet.
Ung Företagsamhet är en organisation vars syfte är att implementera eget företagande och entreprenörskap hos ungdomar som går i grundskolan samt gymnasiet. Det hela går alltså ut på att eleverna får starta egna företag och genomföra alla olika steg som finns i processen. Till hjälp har de förstås mentorer, lärare och experter inom entreprenörskap och företagande. Det finns utmärkelser och priser att vinna inom olika kategorier och vilket företag som vinner bedöms av en utvald jury som tar hänsyn till ett flertal faktorer, vinsterna består av kontantsummor.
På gymnasial nivå inom UF sker detta på en slutlig mässa som hålls i orter i samtliga län runtom i Sverige. Där får företagen även inreda och dekorera sin monter samt presentera sin tjänst eller produkt för besökare, entreprenörer, jury, vänner och många andra. Överlag är detta en rolig och erfarenhetsmässigt bra upplevelse som inte bara är fördelaktig för företagandet i sig, utan även för att förbättra samarbetsförmåga, planering och mycket annat.
Det har visat sig vara lönsamt med UF-företagande då elever som haft det under sin gymnasietid har större sannolikhet att starta eget företag i ett senare skede i livet. Det är detta som vill uppnås med UF för att eleverna ska få en bättre insikt och kännedom om entreprenörskap och företagande, vilket kommer resultera i att fler unga vågar starta eget. UF-företagande är populärt inom de högskoleförberedande programmen på gymnasienivå medan andelen är betydligt lägre på de yrkesförberedande programmen.
Vad ingår i UF-företagande?
I UF ingår det bland annat att eleverna ska framta en affärsidé, affärsplan, samt skaffa riskkapital inför uppstarten av företaget. Därefter är det registrering av företaget som görs samt marknadsföring och mycket annat. I det stora hela är det som att bedriva ett riktigt företag där eleverna också får insyn i hur den ekonomiska biten ser ut i ett företag, exempelvis när det gäller budget, redovisning med mera. Samt hur man går till väga för att avveckla företaget i samband med att UF-företagandet är slut.